Analı Kızlı Yemeği Tarifi

Malatya Usulü Analı Kızlı Tarifi


Analı Kızlı Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

2 kase ince bulgur

2 yemek kaşığı irmik

250 gram yağsız iki kez çekilmiş kıyma

Tuz

1 adet yumurta

Aldığı kadar su

İç harcı için;


3 adet orta boy kuru soğan

250 gram yarım yağlı kıyma

3 yemek kaşığı tereyağı  veya margarin

Tuz, pul biber, karabiber

Sosu için;


1 adet büyük boy kuru soğan

1 yemek kaşığı dolusu salça

1 su bardağı haşlanmış nohut

Tuz, pul biber, karabiber


Analı Kızlı Köfte Tarifi 


Malatya yöresine özel, zahmetli ama bir o kadar lezzetli bir tarif ve kesinlikle çorba değil.


Bir gün önceden iç harcımızı hazırlamakta fayda var, bunun için yemeklik doğradığımız soğanlarımızı yağla beraber kavurup kıymamızı ekliyoruz.

Kıyma suyunu çekince baharatlarını da ekleyip soğuyunca buzdolabına kaldırıyoruz.

Bulgurumuzu güzelce yıkayıp yoğurma kabına alıyoruz.

Kıymamızı,  tuzunu irmiğini ekleyip arada su ekleyerek içli köfte açabileceğimiz kıvama gelene kadar yaklaşık 20 dakika yoğuruyoruz.

Hamurumuzun bir kısmı ile hazırladığımız iç harcı kullanarak küçük içli köfteler yapıyoruz (bunlar köftemizin anaları) kalan hamurumuzla küçük yuvarlak köfteler yapıyoruz (bunlar köftemizin kızları)

Daha sonra geniş bir çorba tenceresine biraz sıvı yağ ekleyip yemeklik doğradığımız soğanı kavuruyoruz.

Salçamızı ve baharatlarımızı da ekleyip üstünü geçecek kadar sıcak su ve nohutlarımızı ekliyoruz.

Su kaynayınca köftelerimizi özenle suyun içine atıyoruz.

Bir iki taşım kaynayınca köftemiz servise hazırdır. Afiyet olsun. :)

Analı kızlı tarifi püf noktaları nelerdir?

Hamurunuzu hazırlarken güzel bir şekilde yoğurmalı ve malzemelerin birbiri ile özleşmesini sağlamalısınız. Güzel yoğurduğunuz hamur harcına daha rahat şekil verebilirsiniz.

İç harcınızı hazırladıktan sonra üzerini kapatarak 1 gece buzdolabınızda dinlendirmelisiniz.

İçli köftelerinizi açarken çok fazla kalın yapmamaya özen göstermelisiniz.

Küçük köftelerinizin birbirine yapışmaması için hafif unlayabilirsiniz.

Nohutlarınızı aynı gün haşlayacaksanız 1 gece öncesinden suda bekletmelisiniz. Bu şekilde daha kolay haşlanacaktır. Aynı zamanda düdüklüde daha kısa sürede haşlayabileceğiniz gibi daha öncesinden haşlayıp dolaba koyduğunuz ya da marketten hazır haşlanmışını aldığınız nohutları da kullanabilirsiniz.

YORUM BIRAK

Daha yeni Daha eski