Bağışıklığı güçlendiren ‘turşular’
Kışın gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte sofraların vazgeçilmesi turşular da yemeklerin yanındaki yerini aldı. Hem damakları şenlendiren hem de sağlığı koruyan turşu bağışıklık sistemini güçlendirerek vücuda hastalıklara karşı koruma sağlıyor.
Kışın gelmesiyle beraber turşu tüketimi de arttı. Türk toplumu olarak turşu tüketmekten oldukça hoşlandığımız gıdalar arasında yer alıyor. Pek çok sebzenin, meyvenin turşusu kurulur ve doğal olarak yapılan turşuların tadı fabrikalarda başka malzemelerle fermente edilerek konservelenen turşulara göre çok daha lezzetli olabilmektedir. Uzmanlar ise kışın bağışıklık sistemini güçlendirmek için turşu tüketimin önemine değinerek şunları dile getirdiler: “ Çok eski zamanlardan beri büyüklerimizin evlerde hazırladığı turşular, lezzetinin yanında her sebzenin ve meyvenin sadece kendi mevsiminde tüketilmesi zorunluluğunu da ortadan kaldırmıştır. Üstelik turşunun insan sağlığına etkileri hem kurulan turşuların tüketilmesiyle hem de bu turşuların suyunun da rahatlıkla tüketilebilmesiyle de görülebilmektedir. Hazırlanan turşuların içerisinde pek çok faydalı vitamin, mineral ve antioksidan bulunmaktadır. Bünyede yer alan çoğu hastalığın doğal olarak tedavisine yardımcı öğeleri turşu tüketilerek vücuda sokulabilmektedir.
“GRİBAL ENFEKSİYONLARA KARŞI KORUYUCU ETKİSİ BULUNUYOR”
Uzmanlar şu ifadeleri kullandılar: “ Turşu ve turşu suyu doğal antibiyotiktir. Turşu suyunu kışın satıyoruz. Turşu suyu gribe karşı çok etkili. Soğuk algınlığına yakalandığını hisseden her vatandaş bir bardak turşu suyu içmeli. Ancak turşu suyu içmek isteyen vatandaşlarımız kesinlikle turşu dükkânlarına uğramalılar. Genelde marketlerde satılan hazır turşu suyunda koruyucu madde bulunduğu için uzun vadede sağlık sorunları oluşturabilir. Vatandaşların ev yapımı turşu suyunu tercih etmeleri gerekir. Sağlık açısından birçok yararı olan havuç, kornişon, salatalık, yeşil domates, biber, soğan, sarımsak, lahana ve kereviz yaprakları gibi sebzelerin, sirke, limon ve tuz desteğiyle yapılan turşular, özellikle havalar soğuduğunda yoğun ilgi görüyor. Turşu birçok rahatsızlığa iyi gelmesinin yanında gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisinin bulunması dolayısıyla da kış aylarında bu gıdaya talebi de artırıyor.”
TURŞUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Uzmanlar turşunun faydalarını şu şekilde sıralıyor: “Pek çok meyveden ve sebzeden yapılabilen turşuların içerisinde, yapıldığı malzemede bulunan anti oksidanlar yer almaktadır. Bu durum, doğal olarak vücutta zararlı radikallerin yok edilebilmesine yardımcı olmakta ve bu radikallerin yarattığı oldukça tehlikeli hastalıklar olan kanser, kalp hastalığı gibi hastalıkların önüne geçilebilmesini sağlamaktadır. Turşunun yapıldığı malzemeye göre iştah açma özelliği de bulunmaktadır. Buna göre içeriğinde maydanoz, ıspanak gibi besinler kullanılarak hazırlanan turşuların bireyler üzerinde iştah açıcı etkiler sergilediği görülmüştür. Özel olarak çocukların gelişim çağında vücutlarının sürekli bir vitamin ihtiyacında olduğu bilinmektedir. Turşu tüketen çocukların A vitamini, C vitamini, K vitamini gibi pek çok vitamin ihtiyacı içeriği de turşudan karşılanabilmektedir. Yüksek lif içeriği bulunan sebze ve meyvelerden yapılan turşular, metabolizmasında kabızlık, hazımsızlık vb. sorunları olan kişilere oldukça sağlıklı gelmektedir. Salatalık turşusu, lifli meyvelerden yapılan turşu gibi türler yüksek miktarda lif içerdiğinden mutlaka bağırsak problemlerine ve mide problemlerine çözüm olmaktadır. Tıp dünyasında hala ortadan kaldırılması mümkün olmayan hastalıklardan biri olan Alzheimer hastalığından doğal yollardan korunma sağlanabilmesi için de turşu tüketilebilmektedir. Turşu hazırlanırken içerisine konulan sarımsak sayesinde özellikle yaşlıların yakalanma ihtimalinde bulundukları bu hastalıktan flavonaid isimli kimyasalla korunabildikleri söylenebilir. Turşuyu yaparken kullanılan bir diğer malzeme olan elma sirkesi / üzüm sirkesi, bu malzemelerin içerisinde bulunan pektin isimli madde ile vücutta damar hastalıklarının veya kalp hastalıklarının yaşanmasının önüne geçebilmektedir. Sirkenin bu bağlamda bir diğer faydası da kilo verilmesine yardımcı olmasıdır. Sirke kullanıldıktan sonra malzemede oluşan asetik asit sayesinde vücutta fazla yağ depolanmasının önüne geçilebilmekte, böylelikle de turşunun zayıflamaya katkısı olduğundan söz edebilmek mümkün olmaktadır.”
TURŞU SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Uzmanlar turşu suyunun faydalarını ise şu şekilde sıralıyor: “Kasları ve eklemleri güçlendirme etkisi bulunan turşu suyu, özellikle sporcular tarafından sıklıkla tüketilen bir besin kaynağı olarak bilinmektedir. Vücutta oluşabilecek krampların da önüne geçebilen turşu suyu, egzersiz öncesinde ya da sonrasında veya günlük rutinde kas sağlığı için istenildiği gibi tüketilebilir. Özellikle kış aylarında vücudun hasta olma riski çok daha yükseldiğinden, o dönemler ağırlıklı olmak üzere genel anlamda turşu suyu tüketilmesi önerilmektedir. E vitamini, C vitamini gibi bağışıklık sistemimizi güçlendiren vitaminler içeren bu içecek, hastalıklardan korunmak adına doğal bir ürün olarak hayatlarımızda yer almaktadır. Vücudunda gereğinden fazla su kaybı yaşayan kişilerin turşu suyu tüketmeleri önerilmektedir. İlk sıradaki suyun ardından gelen turşu suyu, vücuda kaybetmiş olduğu suyu içerisinde bulunan potasyum minerali ve sodyum minerali ile geri kazandırmaktadır. Ayrıca ishal vb. vücuttan aniden su atılmasına sebep olan durumlarda da hemen kısa yoldan çare olarak turşu suyu tüketilmesi önerilmektedir. Yemek yedikten sonra kan şekerini dengelemekte zorlanan kişilerin, doğal bir çare olarak turşu suyuna başvurmaları da sıklıkla rastlanan bir olaydır. Ancak burada önemli olan şey, turşu suyu miktarını oldukça kontrollü şekilde tutmaktır. Çünkü bilinçsizce sadece kan şekeri için içilen turşu suyunun vücutta dengeleri iyice bozup hipertansiyonu ortaya çıkartma ihtimali de bulunmaktadır. Vücudun her daim ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve mineral olduğu bilinmektedir. Pek çok turşu türünün geçirdiği fermenteyle birlikte içeriğinde A vitamini, C vitamini, E vitamini, çinko minerali, potasyum minerali, kalsiyum minerali, magnezyum minerali ve demir minerali gibi faydalı nüanslar barındırmaktadır. Tüketilen turşu suları da tüm bu içeriklerin aynı anda metabolizmaya girmesine vesile olduğundan oldukça faydalı olarak görülmektedir.”
Alıntı
Yorum Gönder