Türkiye'de Balina 1992

 

1992'de Sinop'a Gelerek Ülkenin Sevgilisi Olan Unutulmaz Hayvan: Balina Aydın

90'lı yılların başında Sinop'un Gerze ilçesine gelen ve önce bölge halkının, ardından da tüm Türkiye ve dünyanın sevgilisi olan beyaz balina Aydın'ın hikayesi.
1992'de Sinop'a Gelerek Ülkenin Sevgilisi Olan Unutulmaz Hayvan: Balina Aydın

25 ocak 1992'de sinop'un gerze ilçesinde rutin avlarına çıkan balıkçılar denizde beyaz, iri, yunusa benzeyen ancak sırtında yüzgeci olmayan bir balık görürler. bu büyük balıktan ilk olarak korkan balıkçılar, ardından meraklı bir ruh haliyle bu beyaz balığa küçük balıklar atarak gerze iskelesine kadar getirmeyi başarırlar.


balıkçılar, bu balığı barınağın tanıdık siması, zihinsel engelli şişman aydın'a benzettikleri için "aydın" adını verirler. bu limanda yemeğin ve sevginin kokusunu alan aydın, artık gerze'den çıkmaz hale gelir. kısa sürede halkın sevgilisi olur. gerzeliler işlerini güçlerini bırakıp aydın'ı sevmeye, beslemeye gelirler. aydın da tüm sevimliliğiyle insanlara karşılık verir. günde 40 kiloya yakın balık yemesi gereken aydın için ilçeliler, banka hesabı açıp balık parası bile topluyorlardı.


insanlar kadar basının da ilgisini çeken aydın hakkında yeni bilgilerin gelmesi fazla zaman almaz; aydın, bir beyaz balinadır. (delphinapterus leucas) rus büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre balina aydın, sivastopol'de rusya bilimsel akademisi'ne bağlı bir araştırma havuzunda yaşanan sel esnasında kaçmıştır. ingilizlerden gelen açıklamaya göre ise aydın canlı “mayın taşıyıcısı” olarak yetiştirildiği kazachi koyu’ndaki askeri tesisten firar etmiştir; oradaki rütbesi ise “çavuş”tur...


tüm bu konuşulanların arasında balina aydın, kasabada iyiden iyiye sevilir hale gelmiştir. biri adını seslendiğinde bakar hale gelen aydın, balıkçı teknelerine eşlik ediyor, kendisine top atıldığında topu alıp ona atana geri götürüyordu. tüm bu yaşananlar gerze halkı için rüya gibiydi. aydın'ın şöhreti kısa süre içinde sinop'u da aşarak tüm türkiye'ye yayılır. ülkenin dört bir yanından gelen insanlar aydın'ı görmek için can atarlar. adeta bir balina aydın turizmi yaşanır gerze'de. oteller dolup taşar, gelenler gerze'deki halkın evlerine konuk olurlar. hatta dönemin siyasileri aydın'ın yaşaması ve ülkede kalması için çeşitli yetkililerle temaslar kurar.


sadece türkiye değil, dünyada da çok ses getiren aydın kısa sürede yabancı basının da ilgi odağı olur ve korkulan olmaya başlar; aydın, paylaşılamaz hale gelir. aydın'la bir hayli ilgili olan ingilizler, belediye başkanına 25 bin pound teklif ederler. başkan ise bu parayı kendilerine aynen iade eder. gerze halkı tam kurtulduk diye düşünürken bu kez de ukraynalılardan kötü haber gelir; yetkililer, aydın'ı uluslararası hukuk maddelerine dayanarak geri isterler...


tüm bu yaşananlar esnasında aydın, nedeni kestirilemez bir şekilde doğu karadeniz kıyılarına doğru yol almıştır. 6 nisan 1992 günü aydın, giresun'un espiye ilçesi açıklarında dolaşırken havuzlu bir ukrayna gemisi gelir ve bilimsellikten oldukça uzak bir şekilde, bir brandayla aydın havuza alınır. bu haberle, bir peri masalı yaşayan gerze halkı ve tüm türkiye adeta yıkılır.


ancak çok zaman geçmeden inanılmaz bir şey olur. tarihler 14 nisan 1993'ü gösterdiğinde aydın, gerze'ye geri gelmiştir. ukraynalılardan kaçarak onu seven insanlarla yeniden bir araya gelir aydın. kasabada adeta bir bayram havası eser. ancak bu mutluluk pek uzun sürmez; aydın, balık avlama yeteneği çok gelişmediği için zaman zaman balıkçı ağlarına dadanır, balık avlamak için bir gider bir gelir.


uzunca bir süre ortalıkta görünmeyen aydın, son olarak 18 temmuz 1993 günü, gerze festivali'nin başladığı gün gerze limanına gelir, insanlara yine başını sevdirir, limanda üç beş tur atar ve gözden kaybolur. ancak kimse, bunun bir veda olduğunun farkında değildir; milyonların sevgilisi olan balina aydın, o günden bu güne bir daha hiç görülmemiştir. Gerze halkının ve Türkiye'nin yaşadığı bu güzel masal böylece son bulur.


Alıntı

YORUM BIRAK

Daha yeni Daha eski